Att bränna rökelse är både stämningsskapande och många gånger ren balsam för själen, men man för det till en ännu högre nivå genom att bränna hartser, örter och andra växter vilket sker oftast i samband med ceremoniel verksamhet, så även i katolska- och ortodoxa kyrkan, för att uppnå en koppling med det andliga.

Så här gör du: Förutom harts/örter behöver du ett eldfast kärl och rökelsekol. Har kärlet ett nät kan du lägga kolet direkt på det, annars kan du behöva sand i botten. Tänd kolet och vänta tills det blir grå-vitt, strö därefter på de hartser/örter du vill använda. De flesta hartser/örter utvecklar ganska kraftig rök, så sörj för god ventilation. Hartsen/örterna ska inte brinna med låga, utan bara glöda och pyra. Tänk på att de mindre kärlen kan bli mycket varma, så ställ dem på eldsäkert underlag, och tag inte i dem med bara händerna. Vill du röra dig runt bärandes kärlet, välj ett större, ett med isolerat handag eller hängkedja.